Nakupujte v autorizovanom eshope so záručným a pozáručným servisom ! 🛠️

Vodotesnosť hodiniek: Čo všetko je potrebné vedieť?

Vodeodolnosť a vodotesnosť môžu byť kľúčovými vlastnosťami pri výbere vašich hodiniek. Podľa údajov o vodotesnosti hodiniek môžete jednoducho rozpoznať rozdiel, či sú chránené proti striekajúcej vode alebo, že do sprchy a na plávanie sú nevhodné.


Označenie vodeodolnosti
(water resistance) na hodinkách však automaticky neznamená, že s nimi môžete plávať ani to, že hodinky sú aj vodotesné.


Pojem vodotesnosti znamená pri hodinkách odolnosť voči prenikaniu vody. Vodotesnosť totiž nie je hĺbka, ale norma. Aký je rozdiel medzi vodeodolnosťou a vodotesnosťou? Podľa čoho sa riadiť pri výbere vodeodolných hodiniek? Aké označenie vodotesnosti môžeme nájsť na hodinkách?


Vodotesnosť hodiniek

Vodotesnosť hodiniek je vlastnosť hodiniek, ktorá zabezpečuje, že do vnútra hodiniek sa nedostane voda z vonkajšieho prostredia. A nejde pritom len o vodu v kvapalnom skupenstve, ale aj vzdušnú vlhkosť (vodu vo vzduchu).


Vodotesnosť udáva tlak vody, ktorý môže pôsobiť na hodinky bez toho, aby do nich prenikla voda. Vodotesnosť sa vyjadruje v baroch (bar), atmosférach (atm) a metroch (m). Ide napríklad o označenie v tvare 50 m (5 ATM) a podobne.


V niektorých prípadoch sa môžete stretnúť aj s označením „water resistant“, čo je však najnižší možný stupeň vodotesnosti. Tento symbol s údajom nájdete napríklad na viečku - spodnej časti hodiniek alebo na ciferníku hodiniek.


Ak je na hodinkách iba označenie water resistent (WR), znamená to, že hodinky sú len vlhkotesné.

Vodeodolnosť hodiniek

Vodeodolnosť znamená odolnosť voči vniknutiu kvapaliny do hodiniek. Udáva sa v tvare IPXX, kedy prvé X je odolnosť proti prachu a druhé X označuje stupeň odolnosti proti vode. Často sa stretnete s označením napríklad IP67, čo udáva kompletnú odolnosť voči prachu a 30-minútovú odolnosť proti vode v hĺbke jedného metra. Mieru vodeodolnosti zaisťujú pri hodinkách aj iné veci ako napríklad konštrukcia hodiniek či tesnenie.


Je potrebné uvedomiť si, že vodeodolnosť nie je trvalá. Je potrebné strážiť si tesnenie, či stále drží požadovanú vodeodolnosť, ako aj správne sa o hodinky starať. V neposlednom rade je dobré vedieť, že ani hodinky s vysokým stupňom vodeodolnosti nemajú rady chemikálie či prudké zmeny teplôt. Aj častá výmena batérie a starnutie hodiniek môžu časom ovplyvniť odolnosť hodiniek voči vode.

Vodeodolné vs. vodotesné - Aký je rozdiel?

Vodeodolnosť je iba základnou vlastnosťou, vydržať krátkodobé pôsobenie vody/vlhkosti. Vodotesnosť je naopak schopnosť byť ponorený alebo byt' nejakú dobu vystavený pôsobeniu vody.


S vodotesnými hodinkami sa môžete sprchovať aj plávať, no aj tu si zapamätajte, že to má svoje obmedzenia.

Čo sú normy a ISO pre vodotesné hodinky?

Pre vodotesnosť hodiniek platia v podstate dve dôležité normy. Norma ISO 2281, ktorá stanovuje podmienky pre používanie označenia vodeodolné, ako aj samostatná norma ISO 6425 z roku 1996 pre potápačské hodinky.

Norma ISO 2281(0)

Táto norma platí pre väčšinu hodiniek a stanovuje podmienky pre použitie označenia vodotesnosti pre hodinky na každodenné nosenie. Ak chcú výrobcovia svoje hodinky označiť značkou "water resistant", musia sa riadiť práve normou ISO 22810.

 

Najaktuálnejšie vydanie normy je ISO 22810 z roku 2010, ktorá je pomerne rozsiahla a špecifikuje požiadavky a skúšobné metódy pre hodinky označené daným stupňom vodotesnosti. Nevzťahuje sa však na potápačské hodinky a normu ISO 6425.

Potápačské hodinky a certifikácia ISO 6425

Zatiaľ čo norma ISO 22810 je pre hodinky na bežné nosenie, norma ISO 6425 sa zameriava výhradne na potápačské hodinky a hodinky, ktoré chcú mať označenie Diver's. I keď je norma dobrovoľná, iba hodinky spĺňajúce túto normu môžu mať označenie Diver's.

 

Zásadný rozdiel medzi normami ISO 22810 a ISO 6425 je aj v tom, že, kým u prvej normy je požadované testovanie iba určitej vzorky, niektorými testami potápačskej normy musí prejsť každý kus.

 

Norma definuje kritériá, ktoré musia hodinky spĺňať a zároveň určuje označenie, ktoré sa na hodinkách môže objaviť. Potápačské hodinky sú totiž konštruované tak, aby mohli ísť do hĺbok.


Stupne vodotesnosti hodiniek

Väčšina ľudí sa domnieva, že ak majú na hodinkách údaj „WR“, môžu sa s hodinkami bez obáv kúpať a plávať v lete v bazéne. Nie je to však tak a čoskoro budú pravdepodobne potrebovať nové hodinky. Najlepšie asi bude, ak sa zoznámime s bežne dostupnými stupňami vodotesnosti.

 

Najčastejšie sa pri hodinkách stretnete s označením v metroch alebo stopách výšky vodného stĺpca (M, ft) a v jednotkách tlaku v atmosférach a baroch (ATM, BAR). Čím vyšší tlak hodinky vydržia, tým sú vodeodolnejšie.

 

Pozor! Označenie v metroch môže byť' na prvý pohľad mätúce. Údaj v metroch totiž nezodpovedá potopeniu do hĺbky, ale statickému tlaku v danej hĺbke za laboratórnych podmienok. To v praxi znamená, že ak sa s hodinkami certifikovanými na vodotesnosť 10 M potopíte do hĺbky 10 metrov, tak hodinky prestanú fungovať. Vždy sa oplatí riadiť doporučením výrobcu.

Čo označujú stupne vodeodolnosti na hodinkách?

Hodinky bez hodnotenia / označenia vodeodolnosti

Hodinky by nemali byť v kontakte s vodou, nie sú chránené ani proti prieniku vody do hodiniek.

Hodinky s označením water resistant (WR)

Hodinky s týmto označením sú navrhnuté na bežné využitie. Ide o najnižší stupeň označenia vodotesnosti a bez problémov by mali odolať každodenným nástrahám života. Zvládnu vlhkosť, drobné striekance, ľahký dážď no nemali by sa dostať do priameho kontaktu s vodou, ako napríklad voda v bazéne alebo sprche. S hodinkami treba zaobchádzať opatrne.

Hodinky s označením 3 ATM/3BAR/30M

Ak je na hodinkách označenie 3 ATM/3BAR/30M, neznamená to, že sú vodotesné do 30 metrov pod hladinou vody. V zásade, sú takéto hodinky odolnejšie na mierne striekajúcu vodu a zvládnu aj dážď, či vodu pri umývaní rúk. A to je asi tak všetko. Nie sú vhodné na kúpanie, plávanie, šnorchlovanie, náročnejšie športové aktivity, práce spojené s vodou, apod.

Hodinky s označením 5 ATM/5BAR/50M

Hodinky s týmto označením znesú už aj striekajúcu vodu pri sprchovaní, umývanie auta, kúpanie. Plávanie a potápanie s nimi však neodporúčame. Aj keď niektoré zdroje uvádzajú možnosť plytkého plávania, každý pláva iným štýlom a inou rýchlosťou, hodinky by sa mohli pri prekročení normového tlaku poškodiť.

Hodinky s označením 10 ATM/10BAR/100M

Ak sú hodinky označené vodotesnosťou 10 ATM/10BAR/100M, môžeme už hovoriť o vodotesnosti pre bežné použitie. Mali by bez problémov vydržať nielen striekajúcu vodu pri umývaní rúk a sprchovaní, bežný dážď, ale aj rekreačné vodné športy, surfovanie, plávanie a šnorchlovanie v rozumných hĺbkach. Hodinky s odolnosťou do 10ATM sú často vybavené aj korunkou a šróbovacím dienkom.

 

Hodnota 10ATM neznamená, že sa s hodinkami môžete potápať 100 metrov pod hladinou mora.

Hodinky s označením 20 ATM/20BAR/200M

Táto trieda sa už považuje za vstupnú bránu do sveta vodotesnosti pre profesionálne vodné športy, bezstarostne sa s hodinkami môžete kúpať a potápať v bežných hĺbkach. Nie sú však vhodné pre potápanie s prístrojom. Ak chcete mať stopercentnú istotu, že pri potápaní nedôjde k prekročeniu limitov vodotesnosti, oplatí sa mať rezervu v podobe jedného stupňa vodotesnosti navyše. Pamätajte však na to, že nejde o každodenné hodinky, čomu zodpovedá aj ich cena. Vo vode určite nemanipulujte s korunkou ani s tlačidlami chronografu.

Hodinky s označením 30 ATM/30 BAR/300 M a viac

Hodinky spadajú do kategórie potápačských hodiniek. Ak sú hodinky dimenzované do hĺbky 300 metrov alebo viac, je pravdepodobné, že sú určené pre neobmedzené ponáranie do väčších hĺbok aj s prístrojom.

Hodinky s označením Diver's 10 ATM/10BAR/100M

100 metrov je minimálna hodnota, aby hodinky spĺňali podmienky ISO 6425 pre potápačské hodinky. Hodinky sú vhodné pre potápanie (okrem saturačného).

Hodinky s označením Diver's 20 ATM/20BAR/200M

200 metrov je bežná nižšia hodnota, ktorú by mali potápačské hodinky s normou ISO 6425 spĺňať. Sú vhodné pre potápanie (okrem saturačného).

Hodinky s označením Diver's 30 ATM/30BAR/300M

Hodinky s týmto označením už spĺňajú normu ISO 6425 a sú vhodné pre potápanie (okrem saturačného).

Hodinky s označením Diver's 30 ATM/30BAR/300M+

Hodinky spĺňajú normy ISO 6425 pre potápanie so zmiešaným plynom a sú vhodné aj pre saturačné potápanie.

 

Označenie Diver's môžu mať len hodinky, ktoré spĺňajú ISO 6425 pre potápačské hodinky. Musia prejsť niekoľkými testami a byť odolné voči magnetizmu a otrasom.

 

Tip:

Treba si uvedomiť, že pri týchto číslach a označeniach ide o laboratórne hodnoty statického tlaku namerané v ideálnych podmienkach s úplne novými hodinkami. Táto situácia však v praxi pravdepodobne nikdy nenastane, preto je nutné brať tieto hodnoty vážne. Skúsenosti potvrdzujú, že hodinky označené, ako odolné do 3 ATM sa hodia tak maximálne na umývanie auta, no určite nie na kúpanie. Na potápanie s prístrojmi sú vhodné až hodinky znášajúce 100 metrov hĺbky (10 ATM.) Profesionálni potápači sa však spoliehajú iba na hodinky s certifikáciou 30 ATM.

Smart hodinky a vodotesnosť

Ani u smart hodiniek nie je téma vodeodolnosti mimo a často sa pri nich spomína odolnosť voči vode a prachu. Smart náramky a hodinky bežne zvládnu vodu a sú vhodné na kúpanie v bazéne, pre triatlon a niektoré dokonca aj pre potápačov. Pre smart hodinky taktiež platia určité pravidlá pre vodeodolnosť, a preto sa oplatí riadiť tým, čo výrobca uvádza v manuáli.

Vodeodolnosť a stupne krytia

Pri elektronike sa často stretávame so stupňom ochrany, ktorý výrobcovia označujú kódom IP. Tento uvádza mieru odolnosti proti vniknutiu cudzích predmetov, nečistôt a vody. Kód IP tvoria dve číslice, ktoré nesú informáciu o stupni ochrany.

 

Prvé číslo označuje ochranu pred nebezpečným dotykom, pred vniknutím cudzích predmetov a odolnosť proti prachu (v rozpätí medzi 0-6). Druhé číslo udáva stupeň ochrany proti vode a vlhkosti (na škále 0-9).


Ochrana proti vniknutiu vody (špecifikácia IPX)

Stupeň Vniknutie vody

IPX0 Bez ochrany.

IPX1 Chránené proti kvapkajúcej vode dopadajúcej zvislo.

IPX2 Chránené proti kvapkajúcej vode dopadajúcej do sklonu 15 stupňov.

IPX3 Chránené proti dažďu dopadajúcemu v uhle do 60 stupňov.

IPX4 Chránené proti striekajúcej vode.

IPX5 Chránené proti tryskajúcej vode. (vlnobitie)

IPX6 Chránené proti intenzívne tryskajúcej vode.

IPX7 Chránené proti ponoreniu do vody na 30 minút do hĺbky 1 meter.

IPX8 Chránené proti ponoreniu do vody za podmienok, ktoré určí výrobca.

IPX9 Chránené proti tryskajúcej vysokotlakovej teplej vode.

 

Pozor!

Najvyšší stupeň krytia nemusí zahŕňať vlastnosti všetkých predchádzajúcich stupňov. Napríklad hodinky s certifikáciou IP67 a IP68 vydržia potápanie do vody v malej hĺbke, no na druhej strane nie sú chránené proti tryskajúcej vode, čo definuje štandard IP65.

Stupeň krytia pred nebezpečným dotykom vniknutím cudzích predmetov

IP 0x bez ochrany bez ochrany

IP 1x dlaní veľkých >50 mm

IP 2x prstom malých >12,5 mmm

IP 3x nástrojom drobných >2,5 mm)

IP 4x nástrojom, drôtom veľmi drobných >1mm)

IP 5x akoukoľvek pomôckou prachu čiastočne

IP 6x akoukoľvek pomôckou prachu úplne

Vodeodolnosť u smart hodiniek

Smart hodinky vo všeobecnosti často uvádzajú skutočnú hodnotu, avšak aj táto informácia môže byť niekedy zavádzajúca. Hodnoty sa u smart hodiniek môžu od hodnôt klasických hodiniek líšiť.

 

Smart hodinky vo všeobecnosti často uvádzajú skutočnú hodnotu, avšak aj táto informácia môže byť niekedy zavádzajúca. U smart hodiniek nájdeme hodnoty IP65 až IP69, za to u nich nenájdeme označenie Diver's, ale jedná sa už o potápačské prístroje (počítače), ktoré sa riadia inými normami, než hodinky.

 

Ani smart hodinky s IP68 ochranou by nemali byť' vystavované chlórovej vode. Po styku s vodou nechajte hodinky poriadne vyschnúť (min. 3 hodiny) a počas schnutia ich nepoužívajte. Vek hodiniek je taktiež dôležitým faktorom, pretože časom sa oslabuje tesnenie hodiniek. Hodinky majú tesnenie na zadnom viečku, sklíčku, korunke, prípadne tlačidlách. V každom prípade sa riaďte odporúčaním výrobcu.

Výber smart hodiniek do vody

Je potrebné mať na pamäti, že veľká väčšina inteligentných hodiniek sa na pravidelné plávanie alebo potápanie vôbec nehodí. Vodeodolnosť slúži skôr ako poistka proti náhodnému potopeniu.

Vodotesné smart hodinky do 50 M (5 ATM)

Smart hodinky s touto hodnotou je možné odporučiť pre rekreačných plavcov, ktorí nie sú vo vode každý deň, vydržia sprchovanie aj športovanie v daždi. Do tejto kategórie napríklad patria mimoriadne obľúbené inteligentné hodinky Apple Watch, ktoré sú svojim dizajnom vhodné aj na bežné nosenie.

Vodotesné smart hodinky do 100 M (10 ATM)

Veľmi vhodné sú pre nadšených adrenalínových športovcov, ktorí sa venujú napríklad triatlonu alebo sa občas potápajú. V tomto prípade ide o smart hodinky so zvýšenou odolnosťou, často v robustnom vyhotovení. Obľúbená je značka Garmin.

 

Tip: Pri výbere hodiniek vhodných na kúpanie nezabudnite ani na správny typ remienka. Silikónové remienky sú ideálne na šport, odolné voči opotrebovaniu, potu, vode a farebne zladené. Elegantný štýl a business look podčiarknu kovové remienky alebo remienky z kože. Na voľný čas sa hodia univerzálne remienky z nylonu.

Čo zaisťuje hodinkám vodeodolnosť?

Vodeodolnosť je daná niekoľkými prvkami, medzi tie hlavné patrí hlavne konštrukcia hodiniek a tesnenia. Najrizikovejšie miesta pre vniknutie vody sú korunka, dienko, sklíčko, prípadne ďalšie tlačidlá.

Korunka hodiniek

Aj keď je korunka chránená tesnením, je aj najnamáhavejšia. Pravidelne sa s ňou manipuluje a tesnenie je neustále namáhané, stláčané a opotrebováva sa. Ak dôjde k deformácii tesnenia pri korunke, voda sa môže ľahko dostať do vnútra. Korunka hodiniek je bez pochýb najrizikovejšia súčiastka pre prienik vody. Tesnenie je vhodné v pravidelných intervaloch nechať skontrolovať a v prípade potreby vymeniť.

 

Vyššiu formu ochrany ponúka šrobovacia korunka, ktorú majú najmä hodinky s vyššou vodeodolnosťou ako sú potápačské. Niektoré značky ponúkajú aj špeciálny ochranný kryt korunky.

Pri korunke je taktiež dôležité uvedomiť si, že aj keď hodinky môžu mať hodnotu WR 200M, s korunkou by sa pod vodou nemalo nikdy manipulovať a už vôbec nie s tlačidlami, či chronografom.

Dienko hodiniek

U dienka, teda zadného krytu hodiniek, záleží, akým spôsobom je pripevnené k puzdru (telu hodiniek). Pre vyššiu odolnosť dienka niektoré značky, napríklad potápačské hodinky, volia dvojité dienko, aby zaistili vyššiu ochranu.

Sklíčko

Aj sklíčko je veľmi rizikovým miestom, kde môže voda preniknúť do hodiniek. Priestor medzi sklíčkom a puzdrom hodiniek je síce chránený tesnením, ale aj tu je treba myslieť na tesnenie, ktoré sa časom degraduje. Sklíčko by malo byť dostatočne silné, aby odolalo požadovanému tlaku, nesmiete ho rozbiť. Aj malé škrabnutie môže spôsobiť závažný problém.

Druhy sklíčok v hodinkách

  • Minerálne sklíčko - najčastejšie používané sklíčko v hodinkách

  • Zafírové sklíčko - odolné aj proti poškriabaniu.

  • Tvrdené minerálne sklíčko (hardlex) - odolnejšie voči poškriabaniu

  • Plastové sklíčko - ľahko poškriabateľné, používa sa v lacnejších športových hodinkách

Tesnenie hodiniek

Tesnenie hrá veľmi zásadnú úlohu vo vodeodolnosti hodiniek. V závislosti na materiáli tesnenia dochádza k jeho opotrebeniu. Na opotrebení tesnenia sa podieľa aj čas a spôsob manipulácie s hodinkami. Odporúčame vám hodinky pravidelne kontrolovať a pokiaľ je to nutné, tesnenie vymeniť.


Ako zachovať vodotesnosť hodiniek?

Aj keď vlastníte vodeodolné hodinky, nezostanú vodeodolné navždy. Hodinky totiž nemajú ukazovateľa životnosti tesnenia, neupozornia vás ani na povytiahnutú korunku. S hodinkami je dôležité správne zaobchádzať, nevystavovať ich vyššej záťaži, nechávať ich pravidelne kontrolovať a po čase pretesniť.

Starostlivosť o vodotesné hodinky

  • Nevystavovať hodinky vyššej záťaži, ako je doporučené výrobcom

  • Aspoň raz ročne a po manipulácii s dienkom urobiť tlakovú skúšku

  • Nikdy nemanipulovať s korunkou (ani šrobovacou) ani tlačidlami pod vodou

  • Vyhnúť sa prudkému striedaniu teplôt

  • Vyhnúť sa nárazom a silným otrasom

  • Vyhnúť sa chemikáliám, kontaktu s mydlovou a slanou vodou

  • Nevystavovať hodinky horúcej vode ani pare (kúpeľ, sauna, vírivka)

  • Používajte hodinky iba k účelu, ku ktorému sú určené

 

Tip: Ak s hodinkami často manipulujete alebo sú vystavované vyššej záťaži, doporučujeme test tlakovou skúškou aj niekoľkokrát ročne, ktorá zistí či hodinky stále vydržia výrobnú vodeodolnosť.

 

Na vodeodolnosť bohužiaľ neexistuje záruka. Je potrebné si uvedomiť, že vodeodolnosť nie je doživotná a pozitívna skúška vodeodolnosti je iba aktuálna informácia o stave hodiniek. Veľa záleží aj od majiteľa hodiniek a ako s hodinkami alebo smart hodinkami zaobchádza.

 

Pamätajte na to, že ak zabudnete na pravidelnú starostlivosť o vodotesné hodinky, môžete výrazne skrátiť ich životnosť.


Ako si vybrať vodotesné hodinky?

Vodotesné hodinky si vyberajte podľa materiálu hodiniek, vášho štýlu, stupňa vodotesnosti ako aj počtu funkcií.

Materiál remienka na vodotesné hodinky

Materiál na vodotesné hodinky si voľte podľa toho, ktorý sa vám dobre nosí a je príjemný. Nemal by vás rezať ani ťahať za kožu. Na výber máte:

  • Koža a jej imitácie - príjemný materiál na bežné, každodenné nosenie.

  • Oceľ - vysoko odolný materiál, možnosť výberu z nerezovej či pozlátenej ocele

  • Titan - najodolnejší materiál, je ľahký a hypoalergénny

  • Guma - ľahký, vodeodolný materiál, vhodný na športové vodotesné hodinky, ale aj na každodenné nosenie

  • Plast - ľahký materiál, ale menej odolný

  • Textil - veľmi ľahký a príjemný, môže sa však rýchlejšie znečistiť a obnosiť

Typ ciferníka

  • Analógové hodinky vodotesné - klasický typ hodiniek s ručičkami, ktoré sa hodia na každodenné nosenie

  • Digitálne vodotesné hodinky - vhodné na bežné nosenie, ale aj pre šport, často majú viaceré funkcie než analógové hodinky

  • Kombinované vodotesné hodinky - čas ukazujú ručičkami, no majú aj digitálny displej, kde nájdete ďalšie užitočné funkcie

Funkcie vodotesných hodiniek

Vodotesné hodinky môžu disponovať rôznymi funkciami. Najviac ich majú pravdepodobne digitálne hodinky. Často sa môžete stretnúť s týmito funkciami:

  • Deň a dátum

  • Kalendár

  • Tachymeter

  • Barometer

  • Osvetlenie

  • LED podsvietenie

  • Teplomer

  • Stopky

  • Meranie telesných funkcií a srdcovej frekvencie

  • Kalorimeter

  • Posilňovací a kondičný program

  • Solárne dobíjanie

  • Kompas

  • GPS

 
Autor článku: Dominika Blchová, SEO služby a copywriting.